BREDBAND, TV och IP-TELEFONI

Samfälligheten äger ett modernt fibernät för bredband, tv och telefoni. Alla fastigheter har fiberkabel fram till en tjänstefördelare som är placerad i skrubben under trappan. Tjänstefördelaren har tre olika sorters utgångar: för kabel-TV, för bredband (via en router) och för ip-telefoni.

Tjänstefördelarens utgång för kabel-TV är kopplad till husets interna koaxialkabelnät. Koaxialkabelnätet används bara för TV och radio, inte för data. De uttag av typ "tre hål i väggen" som tidigare använts för tjänster från Comhem kan numera bara användas för TV från Canal Digital och för radio (utgång märkt FM). Utgången som är märkt DATA kan inte användas.

Tjänstefördelaren är ansluten till en router. På routern finns fyra utgångar för data. Nästan alla hus har datauttag på bottenplan och övervåning. De är anslutna till routern. Routern är också utrustad med wifi och förstås med en brandvägg.

Routern har också en utgång för ip-telefoni. Denna utgång är i många hushåll ansluten till husets telefonikontakter. Frågor angående ovanstående kan strällas per mail till samfällighetens fibergrupp.

BREDBAND

Samfälligheten har ett avtal med Ownit om bredband för alla fastigheter på Tröskvägen udda. Avtalad hastighet är 100 Mbit/s ned och lika mycket upp.

Det är möjligt att få högre hastighet. Ownit fakturerar hushållet för kostnaden för den högre hastigheten.

Routern har fyra utgångar för data. Om någon av dem inte fungerar så beror det sannolikt på att den är konfigurerad för ip-TV. Ring i så fall Ownits kundtjänst. De konfigurerar då snabbt om porten.

Alla har en fast IP-adress med möjlighet att köpa till flera.

Enskild fastighetsägare kan teckna eget avtal med Ownit om uppgradering till 500-1000 Mbit/s för 199 kr i månaden.


Alla på Tröskvägen skall ha ett login till Ownits kundportal.


Telefonnummer till Ownits kundtjänst: 08 - 525 07 300.

Mail: info@ownit.seTELEVISION

Samfälligheten har avtal med Canal Digital kabel-TV. Alla fastigheter på Tröskvägen udda har tillgång till Canal Digitals kanalpaket "T2 Flex". Det innehåller många fasta kanaler samt 8 kanaler som kan väljas ndividuellt av respektive hushåll. Det finns ca 40 kanaler att välja bland. De valbara kanalerna kan hushållet själv byta en gång per månad. Bytet sker efter inloggning på Canal Digitals hemsida.

OBS: Canal Digital levererar TV-kanaler som kabel-TV, via satellit och via bredband. Det är distributionssättet kabel-TV som gäller oss. Innehåll och kanalpaket skiljer sig åt beroende på distributionssätt.

Möjlighet finns också att beställa box och kanaler från Viasat, men då utan rabatter.


Telefon till kundtjänst, Canal Digital kabel-TV: 0770 11 55 11IP-TELEFONI


I det kollektiva avtalet för data ingår också IP-telefoni från Ownit med nummerpresentation och telefonsvarare. Ingen fast avgift, bara samtalsavgifter. Man kan beställa ip-telefoni i Ownits kundportal.

IP-telefoni fungerar precis på samma sätt som den vanliga "gammaldags" telefonin via Telias kopparnät. Samma telefoner används. Skillnaden är bara att telefonsamtalen går via bredbandsnätet istället för via Telias fasta telefonnät.

Trygghetslarmen i Järfälla använder det mobila telefoninätet och påverkas således inte alls av ett eventuellt byte till ip-telefoni. Inbrottslarm och brandlarm går normalt trådlöst via GSM-nätet och påverkas i så fall inte.